Güvenli Yapı Seferberliği

11 ili etkileyen deprem felaketi yapı güvenliğinin önemini bir kez daha ortaya koydu. Şimdi yeni inşa edilen konutlarda aynı hataların yapılmaması ve ülke genelinde riskli konutların hızla yenilenmesi için önemli hamleler peş peşe geliyor. Yeni yasa ile başta İstanbul olmak üzere ülke genelinde kentsel dönüşüm seferberliği başlatılması bekleniyor.

İSTANBUL PLANI

Gündemdeki en önemli başlık yeni kentsel dönüşüm yasası. Önümüzdeki günlerde Meclis’e gelmesi beklenen yasa ile riskli yapıların daha hızlı yenilenmesi hedefleniyor. Uzlaşma sürecinden yıkıma, ruhsattan yeniden yapıma kadar her aşamada sahada görülen aksaklıklar bu yasa ile giderilecek. Ülke genelinde tüm riskli binaları kapsayacak düzenlemede öne çıkan il ise İstanbul olacak. Uzmanların deprem beklentisini sıklıkla dile getirdiği şehirde, 1.5 milyon riskli konut var. Üstelik bunların 600 bini çok acil dönüşmek zorunda...

Peki Megakent için neler yapılacak? Kamu öncelikle belirlediği alanlarda 300 bin rezerv konut inşa etmeyi planlıyor. Dönüşüm sürecinde kimi bölgelerde yıkılan evler yerinde yeniden yapılırken, kiminde vatandaşın hakkı yeni kurulacak yaşam alanlarına taşınacak. Bu projeyle eş zamanlı olarak kamu destekli kampanya da devam edecek. Vatandaş evini kendi yenilemek istediğinde devlet maliyetin yarısını karşılayacak. Kentsel dönüşümde en kritik nokta ise finansman. Yapılan son açıklamalara göre dönüşüme kaynak ayrılması için Hazine arazileri kullanılacak. Belirlenen alanlar satılarak geliri dönüşüm bütçesine aktarılacak.